A kiállításról

A behajtás ünnepe Kaposváron

A házigazda Kaposvári Egyetem az idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. A rendezvény időpontja visszatér a Szent Mihály-napjához kötődő dátumhoz, szeptember utolsó hétvégéjéhez. Az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődő kiállítás már bizonyította, hogy nemcsak Dunántúlon, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében szeptember 26. és 28. között három napra Kaposvár lesz az állattenyésztési szakma fellegvára. A számos szakmai és közönségprogram sok kiállítót és látogatót hoz a Pannon Lovasakadémia területére.

01

Az egyetem széleskörű nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően ebben az évben a Kazah Köztársaság lesz a kiállítás díszvendége.

A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe ideális helyszín a rendezvény számára. A természetes környezet, a megfelelő infrastrukturális háttér kiváló lehetőséget biztosít a tenyész – és haszonállatok bemutatására, a rendezvényen résztvevő kiállítók kiszolgálására.

02

A Kaposvári Állattenyésztési Napok tematikájának megfelelően megjelennek itt az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, ahogy itt lesznek a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart, valamint az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.

A tenyészállat-kiállításon showbírálatokra, szarvasmarha-fejési, – nyírási bemutatóra, valamint felvezetők ügyességi versenyére számíthatnak a látogatók. Ez utóbbi igazi megmérettetés, hiszen ember és állat együttműködéséről szól. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben.

 03

A rendező Kaposvári Egyetem a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében minden évben színvonalas szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet. Hagyományainkhoz híven lesz húsmarha-tenyésztési fórum, XXI. Szent Mihály napi Juhtenyésztési Fórum, harmadik alkalommal kerül megrendezésre az „Az állattartás gépesítése” konferencia, és Lovas konferencia keretében is tartanak összejövetelt a szakemberek.

A VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok ad otthont a XIII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének. A 2001-ben útjára indított versenysorozatot évente rendezik meg, a döntőben 40, négyfős csapat méri össze tudását több versenyszámban. A fakitermelő verseny után a sportfavágás csúcsának számító STIHL Timbersports Series versenysorozatba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, hiszen a magyar Timbersports válogatott tagjai egyórás bemutatót tartanak.

A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók. Ebben az évben 5. alkalommal társrendezvényünk a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amely minden évben valódi színfoltja az eseménynek. A megnyitón Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrál Hubertusz misét, majd tiszteletet adnak az elejtett vadnak. Idén trófea bemutatóval – és bírálattal, sólyomreptetéssel, vadászkutya bemutatóval várják a nagyközönséget. A somogyi Vadászhölgyek ebben az évben is bemutatkoznak a nagyközönségnek, igazi üde színfoltjai lesznek a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napoknak. A színpadi programok között többek között néptáncegyüttesek biztosítják majd a jó hangulatot.

A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ebben az évben vadból készült ételeket bírál majd a neves szakemberekből álló zsűri.

04

A magyar ízeket bemutató kis- és középvállalkozások külön blokkban mutatkoznak meg. A kóstoltatással egybekötött árubemutatón főleg a somogyi ízek megismertetésén, a zselici tájegység termékeinek népszerűsítésén van a hangsúly. Aki megízlelte és megszerette a termékeket, helyben meg is vásárolhatja azokat.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok helyszínén, a Pannon Lovasakadémián található Európa egyik legnagyobb fedett lovardája, így itt az időjárás viszontagságaitól függetlenül tarthatók meg az állatokkal kapcsolatos programok.

 05

A közel 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. A KÁN ideje alatt kerül megrendezésre a Lovastorna Országos Bajnokság is. A lovas sport kedvelői látványos produkciókat és izgalmas versenyhelyzeteket láthatnak majd a Fedeles Lovardában.

A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenyének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat az aranyvasvilla mellett elviheti a jubileumi vándorkupát is.

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol lehet krumplit ültetni, veteményezni, állatot etetni, kis időre felvenni a vidéki életformát. A nyuszi – és őzsimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak.

 07

Az elmúlt évben nagy sikert aratott offroad tesztvezetést idén is megszervezik, és egy rendkívül látványos haszongépjármű-bemutatóval készülnek a szervezők.  Az érdeklődők nemcsak megtekinthetik majd, de ki is próbálhatják a korszerű járműveket, láthatják és megtapasztalhatják, miként küzdik le az olykor leküzdhetetlennek tűnő akadályokat és miként segítik a gazdák mindennapjait ezek a járművek!

A szervezők ebben az évben is szeretetettel várják a kiállítókat és a nagyközönséget a Pannon Lovasakadémia területére.

Találkozzunk szeptember 26-28. között Kaposváron!