Archívum

KÁN 2009

Látogatórekord a III. Kaposvári Állattenyésztési Napokon!

A földművelők és állattartók legnagyobb ünnepe a Szent Mihály-napi behajtás tiszteletére rendezett III. Kaposvári Állattenyésztési Napok kétséget kizáróan sikeresen zárta be kapuit. Minden Kaposvárra látogató számára ünnep volt ez a rendezvény, hiszen a három nap alatt mintegy 30 ezer érdeklődő tekintette meg a kiállítást és vett részt a kapcsolódó szakmai rendezvényeken.

A Kaposvári Egyetem és a Pannon Lovasakadémia mint házigazda, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége mint szakmai irányító és cégünk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. mint szervező bővülő állat- és kiállítói létszámmal, igényes szakmai programokkal és színes közönségprogramokkal rendezte meg a III. Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg a kiállítást. Az agrártárca vezetője beszédében kijelentette: – Nincs Magyarország állattenyésztés nélkül.
Ebben az évben a mintegy 40 hektáros kiállítási területen ezer állatot és több mint száz háttéripari kiállítót üdvözölhettünk Kaposváron.

2009_dijnyertes_allatok_11 2009_dijnyertes_allatok_05

Az idén a kiállítás már külföldi vendégeket is fogadott, hiszen Franciaországból hidegvérű lovakat hoztak a Loire-menti régióból a francia szakemberek, akik részt vettek a hidegvérű lófajta hasznosításának témakörében tartott konferencián is. A magyar és a nemzetközi előadók részvételével megtartott konferencián többen kitértek arra, hogy ilyen témakörben még Magyarországon nem tartottak szakmai összejövetelt.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat állattenyésztési szakterülete is sikeresen hívta össze a szakembereket a mai magyar sertéságazat helyzetét elemző tanácskozásra.

A III. Kaposvári Állattenyésztési Napokkal egybekötve tartották a VI. Állategészségügyi Napot, valamint a VII. Országos Alternatív Állatgyógyászati konferenciát. Természetesen ezúttal sem hiányzott a szakmai rendezvények sorából a Szent Mihály-napi Juhtenyésztési és a Húsmarhatenyésztési Fórum.
Az állattenyésztési kiállítás egyik kiemelkedő programja a tenyészállat-bírálat. Idén egy különlegessége is volt a magyartarka-fajta tenyészállat bírálatnak, hiszen a rendezvényen tartózkodó Európai Hegyitarka Tenyésztők Szövetsége 28. kongresszusának résztvevői is megtekintették, és aktívan részt vettek a bírálatban.

2009_kerekasztal_06

A kiállítás második napján került sor a tenyészállat díjkiosztó ünnepségre, amelyen részt vett Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.
A szakmai programokon kívül számos, a nagyközönség számára is érdekes programot kínáltak a szervezők.
A helyszín különleges adottságát kihasználva, a több mint kétezer ember befogadására alkalmas Fedeles Lovardában került sor a két órás lovas közönségprogram megtartására, amelyben ezúttal elsősorban lovas hagyományainkat elevenítettük fel.
Itt mérték össze tudásukat a szarvasmarha felvezetők és az országos agrár-felsőoktatású intézmények jövendő gazdászai is.
A szakmai és az elméleti tudáson kívül például szalmabála görgetésben is összemérték tudásukat a 3-3 fős csapatok. A gazdászverseny győztes csapata a Kaposvári Egyetem Állattudományi karának hallgatói lettek.
A több mint ezer állatot bemutató kiállítási területen idén nőtt az állattenyésztést kiszolgáló gépek száma is, örvendetes, hogy egyre több cég mutatja be gépeit, berendezéseit, eszközeit az állattartóknak.

2009_gepkiallitok_07

A kiállítás szabad területén került sor a IV. Vadpörkölt Főző Média Országos Bajnokság megtartására, amelynek egyik kiemelkedő támogatója volt az Új Magyarország Vidékfejlesztési programot irányító hatóság. A 24 média két-két fős csapata az egészségügyi miniszter elnökletével összeállított zsűri előtt vizsgázott főzőtudományából, és ezúttal győztesen a Magyar Rádió nemzetiségi műsorainak horvát szerkesztősége került ki.
A kiállítás témaköréhez illően az érdeklődők patkolókovács bemutatón is részt vehettek.
A szervezők ebben az évben két kulturális eseménnyel is gazdagították a rendezvény programját. Szombaton este került sor Siposhegyi Péter Kikötő című zenés vígjátékának bemutatójára, vasárnap pedig Homonnay Zsolt musical dalokat énekelt az érdeklődőknek.
A III. Kaposvári Állattenyésztési Napok különlegessége a vad és a nyúl simogató, ahol természetes környezetben barátkozhatnak kicsik és nagyok az erdő-mező lakóival.

2009_vadaspark_08

A nagy állatbemutató téren is gondoltak a fiatal látogatóközönségre, hiszen volt kisbárány és kisboci, de az őshonos baromfifajtákkal is megismerkedhettek.
Az égiek is kegyesek voltak ebben az évben, hiszen a kiállítás 3 napja alatt szinte nyári melegben tölthették el idejüket a látogatók, és valljuk be, ez elengedhetetlen része egy sikeres szabadtéri kiállításnak.
A Magyar Mezőgazdaság Kft., mint a kiállítás szervezője ezúton is szeretne köszönetet mondani a házigazda Kaposvári Egyetem, és a Pannon Lovasakadémia, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezetei képviselőinek, dolgozóinak, hiszen a III. Kaposvári Állattenyésztési Napok sikere a közös munka gyümölcs volt.

Reméljük a kiállítók és a látogatók is már jövőre előjegyezték naptárukba a pásztorok ünnepét, a Szent-Mihály napot, hogy 2010-ben is együtt adjunk számadást a mezőgazdasági év fordulóján.